Wie belt mij

Als je zelf ook weleens de vraag hebt gesteld: “Wie belt mij?” lees dan verder. Het komt namelijk vaak voor dat onbekende nummers meerdere mensen lastigvallen. Je hebt natuurlijk het bel-me-niet register, maar dat wordt niet altijd ter harte genomen. In dit artikel gaan we in op het zoeken van gebelde nummers en het traceren van gemiste oproepen.

Iemand kan per ongeluk een verkeerd nummer hebben geduld, maar er kan ook meer achter zitten. Je kunt dus maar beter goed bewapend zijn tegen duistere of irritante praktijken.

 

’Wie belt mij’ of ‘wie zou dat zijn’ zijn veelvoorkomende vragen

Het eeuwenoude gezegde ‘Een goede haan kraait drie keer’ is vaak waar. Als je door een anoniem nummer wordt gebeld en er niets wordt gezegd of je bent net te laat met opnemen dan kun je niet veel doen. Als ze niet terug bellen zal het wel niet dringend zijn geweest, denk maar.

In onze database kun je op vaste en –mobiele nummers zoeken als je benieuwd bent wie je heeft gebeld. Bepaalde instanties zoals callcenters bellen frequent naar veel mensen. Als gevolg kunnen meerdere mensen op hetzelfde nummer zoeken en een melding achterlaten op onze website. Zo weet iedereen waar ze aan toe zijn.

Wees op je hoede voor phishing

Soms is het beter om je nieuwsgierigheid de baas te blijven. Als je bijvoorbeeld door een 0088 of +88 nummer wordt gebeld kun je denken dat het om een Nederlandse nummer gaat. Nederlandse bedrijfs-nummers beginnen met 088. De kosten kunnen dus hoog oplopen als je wordt doorgeschakeld naar een centrale in Bangladesh of Costa Rica.

Velen zijn gevallen voor de ‘onbekende bekende’ truc. Iemand doet zich voor als een vriend of familielid op WhatsApp of een andere berichtendienst. Ze gebruiken hun profielfoto en naam en zeggen dat ze een nieuw nummer hebben. Vaak gebruiken ze de leugen dat ze in geldnood zitten en zodoende vragen ze of je iets kunt voorschieten. Bel de persoon in kwestie of ga voor een persoonlijk gesprek voor je eigen gemoedsrust.

Of het nu criminelen zijn die zich voordoen als je bank en privé-gegevens proberen te stelen of personen doe zich voordoen als je vrienden, wees alert. Als ze niet met een onbekend nummer bellen is het handig om dit nummer op onze website te zoeken om de ervaringen van anderen te checken.

 

Andere methoden om een beller te vinden

Mocht het nummer niet bekend zijn dan kun je zelf ook privé detective spelen via een berichtenservice of een Social Media-website.

De beller kan bijvoorbeeld op WhatsApp actief zijn. Voeg het nummer waardoor je bent gebeld toe aan je contacten en wie weet vind je hun informatie op WhatsApp.

Als dat geen resultaten oplevert dan kun je een Google-zoekopdracht doen of het nummer intypen in de zoekbalk van Facebook. Wie weet is het nummer gekoppeld aan een account en kom je op die manier op hun profiel terecht.

De volgende keer als iemand je belt kun je dus na het stellen van de vraag: “Wie belt mij?” ook het heft in eigen handen nemen en online zoeken op het telefoonnummer.