Zoeken op Nummer

We hebben het allemaal weleens meegemaakt; je wordt gebeld door een anoniem of onbekend nummer en je wilt graag zoeken op dat nummer. Misschien was het een potentiële werkgever of iemand van de postcodeloterij die wilde feliciteren met de jackpot. Wij achten de kans klein dat het laatste van toepassing is, maar je weet maar nooit. In dit artikel gaan we wat meer vertellen over anonieme en onbekende bellers en welke stappen je kunt volgen.

 

Een nummer zoeken: anoniem versus onbekend

Het is altijd spannend als een onbekend nummer op je scherm verschijnt. Je hartslag gaat iets omhoog en je neemt een sprong in het diepe als je opneemt. Het kan ook zijn dat je de oproep net hebt gemist vanwege drukte of een overvolle tas waarin je je mobieltje niet kon vinden.

Het onbekende nummer kun je op diverse manieren zoeken. Ga in speurneus modus naar onze website en zoek op het mobiele of –vaste nummer. Als het een nummer is dat vaker naar onbekenden belt dan kan het zijn dat het in onze database te vinden is. Je kunt een melding plaatsen bij het nummer, zodat anderen weten waar ze aan toe zijn.

Als het om een anoniem nummer gaat kun je weinig doen. Als het een bonafide beller is de kans groot dat je opnieuw wordt gebeld.

Er bestaan mobiele applicaties die anonieme bellers tegengaan, maar daar kleven nadelen aan; je wilt namelijk niet álle anonieme nummers blokkeren; misschien belt Gaston Starreveld van de postcodeloterij om je te feliciteren met een gloednieuwe BMW.

Een digitale zoektocht 

Als onze database geen resultaten oplevert na het invullen van een nummer, dan kun je zelf gaan speuren. Onze grote vriend Google weet misschien wie de beller is. Als de zoekmachine geen concrete resultaten oplevert dan kun je de hulp van Facebook of WhatsApp inschakelen.

Als je het onbekende nummer toevoegt aan je contacten kun je checken of ze op WhatsApp actief zijn. Met een beetje geluk kun je de profielafbeelding van die persoon zien. Hopelijk is de app uit de mouw. Zo niet, dan kan Facebook je een handje helpen.

Sommige accounts zijn gekoppeld aan een mobiel nummer. Als je het nummer in de zoekbalk van Facebook typt kun je als het meezit het bijbehorende Facebookprofiel vinden.

 

Phishing is alles behalve leuk

Het merendeel van de slachtoffers van phishing is op leeftijd. Phishing wordt gedaan door individuen of instanties met kwade bedoelingen die vaak privégegevens proberen te bemachtigen door middel van manipulatie. Ze doen zich dan voor als een bekende of je bank. Daar gaat onderzoek aan vooraf, zodat ze hun slachtoffers makkelijker kunnen overtuigen.

Het is dus goed om nummers online te onderzoeken en anderen te waarschuwen, zodat dit de kop in wordt gedrukt. Ga ook goed na of het om een Nederlands of een buitenlands nummer gaat. Wat je doet, bel nooit terug naar buitenlandse nummers, anders kunnen de kosten de pan uit rijzen.

En onthoud: een gewaarschuwd mens telt voor twee. Informeer anderen dus goed en laat jezelf ook goed informeren als het om onbekende nummers gaat.